Bateriile litiu-ion se regăsesc din ce în ce mai des în dispozitivele și sistemele pe care publicul le utilizează sau cu care interacționează zilnic. Deși aceste baterii oferă o sursă de energie eficientă și performantă, probabilitatea ca ele să se supraîncălzească, să ia foc și chiar să provoace explozii crește atunci când sunt deteriorate sau utilizate, încărcate sau depozitate necorespunzător.
În articolul de astăzi vom răspunde la o serie de întrebări de bază referitoare la incendiile apărute la bateriile litiu-ion.
De ce sunt bateriile litiu-ion inflamabile?
Bateriile litiu-ion stochează o cantitate mare de energie într-un spațiu redus. Atunci când această energie este eliberată în mod necontrolat, ea generează căldură, care poate transforma anumite componente interne ale bateriei în gaze inflamabile și toxice.
De ce iau aceste baterii foc?
Incendiile de baterii litiu-ion se produc din diverse motive, cum ar fi deteriorarea fizică (de exemplu, bateria este penetrată sau zdrobită sau expusă la apă), deteriorarea electrică (de exemplu, supraîncărcarea sau utilizarea unui echipament de încărcare care nu este proiectat pentru baterie), expunerea la temperaturi extreme și alte defecte ale produsului.
Ce caracterizează astfel de incendii?
Căldura, fumul, degajarea de gaze toxice și potențialul de explozie sunt pericolele asociate cu incendiile de baterii litiu-ion.
Reacția în lanț de aprindere a celulelor din baterie care duce la bine cunoscuta explozie ce caracterizează acest tip de baterie este cunoscut în literatura de specialitate ca "thermal runaway".
Cum putem folosi bateriile în siguranță?
- Cumpărați baterii care sunt listate numai de un laborator de testare recunoscut la nivel național și etichetate corespunzător.
- Opriți încărcarea unei baterii odată ce aceasta este plină.
- Utilizați echipamente de încărcare care sunt compatibile numai cu dispozitivul dvs. Pentru a fi în siguranță, utilizați numai echipamentul de încărcare care este furnizat cu dispozitivul dvs.
- Nu mai utilizați dispozitivul dacă bateria prezintă semne de deteriorare, cum ar fi un miros neobișnuit, căldură excesivă, sunete de pocnituri, umflături sau schimbarea culorii.
- Solicitați efectuarea tuturor reparațiilor numai de către un profesionist calificat.
Care este locul potrivit pentru a încărca bicicletele, scooterele sau mașinile electrice?
În ceea ce privește e-bike-urile, e-scooterele și vehiculele electrice, cel mai sigur loc pentru încărcarea acestor dispozitive este în aer liber, departe de orice structură sau incintă și nu în lumina directă a soarelui. Nu încărcați o baterie atunci când încărcătorul sau bateria sunt deteriorate. Nu depozitați bateriile în locuri extrem de calde sau reci sau într-o zonă care blochează singura ieșire dintr-o încăpere. Și nu încercați să modificați bateria sau încărcătorul.
De asemenea, pentru a facilita încărcarea în condiții maxime de siguranță, recomandăm utilizarea cutiilor RACLAN, special concepute pentru astfel de situații. Cutiile sunt create pentru a asigura încărcarea în siguranță a bateriilor, iar, în caz de incendiu, să poată limita și stinge incendiul provenit de la baterii. Pentru mai multe detalii, consultați: https://distreo.ro/products/cutie-raclan-incendiu-baterii-litiu-ion.
Ce fel de deșeuri sunt bateriile litiu-ion?
Bateriile litiu-ion și dispozitivele care le conțin nu trebuie aruncate în pubelele de gunoi menajer sau de reciclare. Acestea pot provoca incendii în timpul transportului sau la depozitele de deșeuri și centrele de reciclare. În schimb, bateriile litiu-ion trebuie duse la puncte separate de reciclare sau de colectare a deșeurilor menajere periculoase. Multe magazine care vând cantități mari de baterii litiu-ion vor avea un program de reciclare prin care puteți returna bateriile acolo. Centrul dvs. local de gestionare a deșeurilor sau de reciclare ar trebui să poată prelua și bateriile litiu-ion.
Cum mă raportez la aceste baterii în cazul unui risc de inundații?
Dacă există un risc de inundații în zona în care locuiți, deconectați toate dispozitivele alimentate cu baterii litiu-ion și, dacă este posibil, mutați-le într-o zonă care nu este susceptibilă de a fi inundată. Nu depozitați bateriile lângă căile de evacuare, ferestre, uși sau zone de dormit.
Ce fac dacă bateria a fost expusă la apă?
Deconectați dispozitivele de la stațiile lor de încărcare care au fost expuse la apă, puneți-le într-o cutie incombustibilă (RACLAN BOX), asigurați la îndemână o pătură antifoc pentru baterii litiu-ion (Pătura Antifoc Bridgehill) și un stingător pentru baterii litiu-ion ( Stingătoare ZenovaFX ) și depozitați-le în afara clădirii. Contactați departamentul local de pompieri și producătorul dispozitivului pentru recomandări privind manipularea în siguranță a produsului și eliminarea în siguranță. Nu încercați să încărcați o baterie litiu-ion care a fost scufundată în apă sau prezintă semne de deteriorare; nu încercați să deschideți sau să reparați o baterie scufundată sau deteriorată.
Pentru alte articole privind siguranța la incendii, consultați selecția noastră întreagă de articole: https://distreo.ro/blogs/siguranta-la-incendiu.
Scrie un comentariu
Comentariile sunt verificate înainte de a fi publicate
This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.