Vorba „fumul este mai periculos decât focul” este adevărată atunci când vine vorba de incendiile în clădiri. Fumul de la un incendiu poate fi mai periculos și poate provoca mai multe pagube decât incendiul în sine.
În clădirile comerciale, diverse articole din materiale plastice și produse chimice pot produce substanțe toxice atunci când ard, punând în pericol persoanele care respiră fumul. Pe măsură ce focul arde, aceste substanțe toxice eliberează dioxid de carbon și alți compuși nocivi precum cianura, îngreunând utilizarea oxigenului disponibil de către persoane.
În timp ce sistemele de stingere a incendiilor sunt concepute pentru a opri propagarea flăcărilor și a minimiza pagubele, acestea nu pot împiedica fumul să se răspândească în zone precum gurile de ventilație și pereți. Pentru a adăuga un nivel suplimentar de protecție, încorporarea deflectoarelor de fum în proiectarea clădirilor poate ajuta la protejarea ocupanților clădirii și la minimizarea daunelor cauzate de fum.
Deflectoarele de fum, cunoscute și sub denumirea de perdele de fum și perdele de tiraj, sunt utilizate pentru a reține și direcționa fumul. Acestea sunt instalate de obicei la capătul scărilor, în atriumuri și în alte zone deschise sau cu tavan înalt. Scopul deflectoarelor de fum este de a reține fumul în timpul unui incendiu în clădire și de a-l împiedica să se răspândească în alte zone. Deflectoarele de fum trebuie să fie rezistente la flacără și la foc timp de cel puțin o oră și pot ajuta ocupanții clădirii să iasă din clădire în timpul unui incendiu. De asemenea, acestea contribuie la reducerea pagubelor produse clădirii și funcționează împreună cu alte sisteme de stingere a incendiilor.
- Ventilație eficientizată:
- Majoritatea clădirilor utilizează ventilația pentru a elimina fumul dintr-o zonă, însă sistemele de ventilație pot să nu fie foarte eficiente pe cont propriu. Un deflector de fum reține fumul în apropierea gurilor de ventilație, făcând sistemul de ventilație mai eficient în eliminarea fumului toxic înainte ca acesta să afecteze ocupanții clădirii și să deterioreze proprietatea.
- Diminuarea deteriorării clădirii:
- Unele materiale expuse la fum pot continua să se decoloreze sau să se deterioreze mult timp după stingerea incendiului. Daunele provocate de fum pot fi mai extinse decât cele provocate de incendiu, deoarece fumul poate ajunge în zone neatinse de flăcări. Deflectoarele de fum ajută la direcționarea și izolarea fumului, reducând materialele cu care acesta vine în contact. Ca urmare, după un incendiu, este nevoie de mai puține lucrări de restaurare și reparații, permițând întreprinderilor să își reia activitatea mai rapid și la un cost mai mic.
- Reducerea riscurilor ce afectează sănătatea:
- În timpul unui incendiu, fumul provoacă mai multe decese decât flăcările, iar oamenii pot deveni dezorientați sau panicați, petrecând mai mult timp în clădire și expunându-se la mai multe riscuri.
Deflectoarele de fum sunt adesea instalate deasupra scărilor, atriumurilor și altor zone cu tavane înalte. Casele scărilor, în special, sunt zone în care ocupanții clădirii pot încerca să iasă în timpul unui incendiu. Dacă scările se umplu de fum, ocupanții pot căuta căi alternative de ieșire sau pot risca expunerea la compușii toxici din fum, cum ar fi dioxidul de carbon și cianura. - Utilizarea deflectoarelor de fum face aceste zone mai sigure pentru ocupanții clădirii în timpul evacuării. Fumul este ținut departe de căile de evacuare, reducând riscul de expunere la fum pentru ocupanți.
Articolul de față a fost tradus și preluat de pe pagina: Smoke Baffles.
Scrie un comentariu
Comentariile sunt verificate înainte de a fi publicate
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.