Baterii Ion-Litiu

Unde încep incendiile într-o locuință?

Unde încep incendiile într-o locuință?

Numărul de incendii de locuințe care au loc în România în fiecare an este impresionant. Este mai probabil să fi rănit sau ucis de un incendiu acasă decât de un incendiu oriunde altundeva.

Până în 2024, statisticile privind incendiile domestice în România evidențiază o problemă persistentă care afectează siguranța locuințelor și a locuitorilor lor. Anual, mii de familii se confruntă cu pierderi materiale semnificative, iar în cazurile tragice, sunt înregistrate și pierderi de vieți omenești din cauza incendiilor care izbucnesc în case și apartamente. 

 

 

Statistici din România despre incendiile domestice

  • Număr de incendii domestice: aproximativ 12,000 de incidente au fost raportate la nivel național, marcând o ușoară creștere de 5% comparativ cu anul anterior. Această creștere poate fi atribuită, în parte, unei mai mari conștientizări și raportări a incidentelor.
  • Victimeincendiile domestice au rezultat în aproximativ 150 de decese și peste 300 de persoane rănite, subliniind gravitatea acestui tip de evenimente și necesitatea continuării eforturilor de prevenire.
  • Impact material: pagubele materiale cauzate de incendii au fost estimate la peste 200 milioane de lei (40 mil. euro), un număr semnificativ care nu include doar valoarea proprietăților distruse, dar și costurile asociate cu relocarea și asistența victimelor.

 

Unde încep incendiile într-o locuință?

Când vine vorba de incendii, nu toate camerele din casă sunt egale. Iată care sunt cele mai frecvente zone în care acestea se produc.

 

1. Bucătăria

Cele mai multe incendii de locuințe se declanșează în bucătărie, în comparație cu orice altă încăpere: aproximativ jumătate din toate incendiile rezidențiale încep în bucătărie. Între 2017 și 2021, gătitul a fost principala cauză a incendiilor de casă raportate și a rănilor provocate de incendii la domiciliu și a doua cauză principală a deceselor provocate de incendii la domiciliu, potrivit IGSU.

Multe dintre aceste incendii au fost provocate de persoane care au lăsat mâncarea gătită nesupravegheată, având combustibili prea aproape de sursa de căldură sau uitând să oprească echipamentele de gătit, cum ar fi sobele sau cuptoarele, atunci când au terminat. Există câteva măsuri simple pentru a evita incendiile din bucătărie:

  • Rămâneți în bucătărie în timp ce gătiți. Dacă trebuie să părăsiți casa din orice motiv, opriți aragazul, cuptorul sau alt aparat până la întoarcere.
  • Pentru alimentele a căror preparare durează mult timp, verificați frecvent procesul.
  • Setați cronometre pentru a ține evidența timpilor de gătire și pentru a vă reaminti când ar trebui să fie gata mâncarea.
  • Țineți departe de sursa de gătit obiectele care pot lua foc cu ușurință - mănuși de bucătărie, prosoape de hârtie, prosoape de pânză, ambalaje alimentare, ustensile din lemn.
  • Țineți copiii mici departe de sursele de gătit. Acest lucru nu numai că va ajuta la prevenirea arsurilor, dar i-ar putea împiedica să pună obiecte inflamabile lângă aragaz, cuptoare și alte dispozitive.
  • Fiți deosebit de atenți cu uleiurile și grăsimile. Acești combustibili nu pot fi stinși cu apă. Fie înăbușiți flăcările, fie folosiți un stingător de incendiu clasificat pentru bucătărie.

 

2. Dormitorul

A doua cea mai frecventă sursă de incendii este dormitorul. Aceste incendii pot fi provocate de persoane care adorm în timp ce fumează sau pot fi de natură electrică, cauzate de cabluri defecte, de pături electrice defecte sau uzate sau de utilizarea aparatelor de încălzire în timp ce oamenii dorm.

Sfaturile de siguranță împotriva incendiilor pentru dormitor includ:

  • Nu fumați în pat. Dacă adormiți, iar jarul țigării cade pe așternuturi, pături sau covor, ar putea declanșa un incendiu.
  • Stingeți lumânările înainte de a merge la culcare.
  • Așezați laptopurile, telefoanele mobile și alte dispozitive de încărcare pe o suprafață tare, cum ar fi noptiera, comoda sau biroul. Nu le lăsați pe pat sau pe covor, unde, dacă se supraîncălzesc, pot declanșa un incendiu.
  • Preîncălziți-vă camera cu ajutorul încălzitorului și opriți-l când sunteți gata să adormiți. Acest lucru va împiedica supraîncălzirea acestuia, ceea ce ar putea provoca un incendiu.
  • Verificați instalația electrică din dormitoare și din toată casa pentru a vă asigura că este conformă.

 

3. Camerele cu șeminee sau sursă de încălzire 

Camerele de zi, camerele de living și dormitoarele sunt, de asemenea, susceptibile din cauza utilizării șemineelor sau a sobelor pe lemne, care reprezintă o altă cauză principală a incendiilor. Nu uitați de șemineele și focarele exterioare, care devin din ce în ce mai populare pe măsură ce oamenii construiesc bucătării în aer liber și terase mai extinse.

Măsurile de siguranță pentru șeminee includ:

  • Faceți inspecția și curățarea coșului de fum în fiecare an. Acest lucru va preveni sau minimiza acumulările care ar putea duce la un incendiu.
  • Folosiți numai lemn uscat, care a fost bine tratat. Folosirea altor tipuri de lemn sau a hârtiei lucioase, a hârtiei de împachetat sau a cartonului ar putea duce la pocnituri sau scântei care ar putea ajunge pe covoare și alte materiale combustibile.
  • Instalați un capac de coș de fum. Acest lucru va împiedica păsările și alte animale să construiască un cuib în coșul de fum care ar putea lua foc cu ușurință.
  • Asigurați-vă că focul a fost stins înainte de a ieși din casă sau de a merge la culcare.

 

Pașii necesari pentru a-ți proteja locuința

Echiparea unei locuințe cu dispozitive adecvate de siguranță în caz de incendiu va contribui în mare măsură la menținerea siguranței familiei tale. Acestea includ detectoare de fum, aspersoare, stingătoare de incendiu și dispozitive de protecție împotriva supratensiunilor. Astfel, fii atent că ai următoarele echipamente de siguranță:

  1. Detectoare de fum
  2. Aspersoare de incendiu
  3. Stingătoare de foc
  4. Siguranțe de supratensiune

Frecvența la care trebuie să verifici cele 4 tipuri de echipamente sunt:

  • Lunar - testați detectoarele de fum pentru a vă asigura că funcționează.
  • De două ori pe an - schimbați bateriile de la detectoarele de fum, faceți exerciții de incendiu pentru a exersa planul de siguranță al familiei.
  • Anual - verificați stingătorul de incendiu pentru a vă asigura că se află în intervalul de funcționare, verificați cablurile electrice pentru a vă asigura că nu există rupturi evidente, inspectați sistemul de climatizare.

 

 

În fiecare zi, incendiile de locuințe ucid și rănesc oameni, distrug vieți și provoacă pagube de miliarde de lei. Cu toate acestea, cu o pregătire adecvată în caz de incendiu, inclusiv tipurile de materiale de construcție și de renovare utilizate, dispozitivele de siguranță instalate și procedurile de siguranță practicate, poți reduce șansele ca familia ta să fie victima efectelor unui incendiu de casă care îți schimbă viața. Nu uita să te asiguri că ai echipamentele potrivite!

 

Acționează acum, siguranța ta nu așteaptă!

Citește mai departe...

Autotusyan și Modus comandă produsele Zenova
Totul despre păturile antiincendiu

Scrie un comentariu

Comentariile sunt verificate înainte de a fi publicate

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.