Dezastrul de la Grenfell și Valencia

Dezastrul de la Grenfell și Valencia

Pe data de 4 septembrie 2024 a fost publicat un raport de 1900 pagini referitor la incendiul produs în blocul rezidențial Grenfell, din 14 iunie 2017, care a avut drept urmări moartea a 72 de persoane, ca urmare a intoxicației cu fum provenit de la fațada proaspăt terminată. 

Scrierea raportului a durat 7 ani, reprezentând o analiză extrem de detaliată asupra procedurilor greșite, corupției, incompetenței și ignoranței guvernului britanic la adresa măsurilor de siguranțe complet ignorate. 

 

 

Cauza incendiului

 

La baza incendiului se află, de fapt, un scurt-circuit apărut la frigiderul dintr-un apartament aflat la etajul 4. În urma scurtcircuitului, a apărut un incendiu, în interiorul apartamentului, care mai apoi s-a extins la nivel de etaj și, prin exterior, la fațadă.

O anchetă publică privind incendiul devastator din 2017 de la Grenfell Tower din Londra, care a ucis 72 de persoane, a pus dezastrul pe seama eșecurilor guvernului, ale industriei construcțiilor și, mai ales, ale firmelor implicate în montarea în exterior a placării din aluminiu compozit inflamabile.

Incendiul a devastat blocul de locuințe sociale cu 23 de etaje din una dintre cele mai bogate zone ale Londrei în primele ore ale zilei de 14 iunie 2017. A fost cel mai letal incendiu din Marea Britanie într-o clădire rezidențială de la al Doilea Război Mondial încoace.

„Adevărul simplu este că toate decesele care au avut loc puteau fi evitate”, a declarat președintele anchetei, Martin Moore-Bick.

 

Extinderea, până azi inexplicabilă, a incendiului 

 

Criza energetică din anii 1970 i-a împins pe arhitecți să izoleze clădirile pentru a reduce costurile de încălzire. Fațadele ventilate - un sistem de placare care creează un spațiu de aer pentru ventilație între peretele exterior al clădirii și un strat subțire de placare rezistent la ploaie - au devenit o opțiune populară pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

Dar în anii 1980 și 1990, codurile de construcție din multe țări nu luau în considerare riscul de incendiu al materialelor de placare. Polimerii inflamabili, precum polietilena, complet diferit de poliuretan, erau disponibili la prețuri reduse și erau utilizați pe scară largă în panourile ACM (plăci din aluminiu compozit).

Aceste panouri - care nu mai îndeplinesc standardele de siguranță împotriva incendiilor în multe țări, inclusiv Spania, Franța și Marea Britanie - rămân pe clădiri chiar și în prezent. 

Panourile ACM sunt de fapt panouri cu fețe de aluminiu de 0.5 mm ce conțin în interior un strat de 3 mm de polietilenă.

 

Astfel, rezulta o structură a fațadei de felul următor.
În Spania, primul regulament care interzice placarea cu materiale combustibile precum polietilena datează din 2006. Construcția zgârie-norului din Valencia a început cu un an înainte.

Mii de alte clădiri construite în deceniile care au precedat intrarea în vigoare a unor astfel de reglementări au rămas placate cu ACM.

Utilizând expertize și dovezi vizuale, Reuters a analizat modul în care placarea cu polietilenă poate afecta procedurile pompierilor pentru stingerea incendiilor din clădirile înalte și poate pune în pericol locuitorii.

Reuters a consultat patru experți în comportamentul în caz de incendiu în clădirile înalte, precum și cinci pompieri, doi ingineri și doi arhitecți, și a analizat 8 rapoarte în care panourile ACM au fost identificate de anchetatori drept principala cauză a propagării rapide a incendiului.

Moduri eficiente de prevenție și stingere

  • Cel mai eficient mod de a stinge un incendiu electric sau un incendiu de orice natură este dat de folosirea stingătoarelor Zenova FX. 

Varianta Zenova FX500 reprezintă, de fapt, un stingător de tip spray, util pentru incendiile apărute în casă, apartament sau oriunde în gospodărie.

Acesta poate stinge chiar și incendiile apărute în mașină, fie din interior, fie din zona motorului. Extinctorul de mici dimensiuni este capabil să stingă și incendiile apărute la combustibili, precum diesel, fiind folositor indiferent de situație.

Zenova FX500 este acum disponibil și în România, prin intermediul companiei Distreo: Zenova FX500

 

 

  • Un  mod util de a preveni incendiile, în special cele electrice, este prin folosirea tuburilor autonome BlazeCut, ce se montează în spații închise cum ar fi tablourile electrice, camere de servere, capota mașinilor și așa mai departe.

Produsul nu necesită curent electric, reacționând la incendiu printr-o reacție chimică ce produce eliberarea agentului de stingere din interiorul tubului. Astfel, tubul BlazeCut rămâne valabil timp de 10 ani.

 

Produsul BlazeCut este acum disponibil și în Romania, prin Distreo: BlazeCut.

Citește mai departe...

Dezastrul Produs de Incendiile de Vegetație în România
Cybertruck Ia Foc După ce se Izbește într-un Hidrant

Scrie un comentariu

Comentariile sunt verificate înainte de a fi publicate

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.